markera

texten i inlägget nedan, det blev lite knas...

hemma från sjukhuset.

i tisdags kom jag hem från sjukhuset, låg inne i fem dagar, blev akut inlagd när jag var uppe på en jour-tid. Blev inlagd på torsdagen och förberedd för operation på fredagen, men dom han inte med mig så jag fick ligga inne över helgen också. Jag blev sjukare än jag var kan man säga eftersom jag fick så mycket morfin mot smärtan. Men efter tre dagar med hallucinationer och mardömmar och allmänt yr, släpigt tal osv kom dom på att jag inte tål morfin. Så då fick jag lite annat ist. Men då fick jag mer ont ist...på måndagen var det återigen dags för dropp och fasta och förhoppningar på operation. Vilket det blev. Dom gjorde tre små snitt vid navel och två vid bikinilinjen typ. Sen gasfyllde dom magen och drog i nån tub ner i halsen för att titta in. Mådde bra jävla skit efteråt vill jag lova när jag vakna på uppvaket. Då drog dom i tre doser mot illamåendet så att jag blev dötrött. Sen var jag tyvärr tvungen att ha kateter igen! Jävla skit...sen kom mamma på tisdagen och hämtade mig, kom hem på kvällen och folke var inte alls glad att se mig, han var minsann ganska så arg på mamma som hade vart borta så länge! Nu tror han att jag ska försvinna så fort han går hemmifrån typ. Det har tagit ganska hårt på honom tyvärr tror jag.

Diagnosen:Endometrios är en kronisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinna, eller rester av den, inte bara finns i livmodern, utan även utanför bland de inre organen.

Ordet endometrios kommer ifrån de grekiska orden endo (invändig), metra (livmoder), osis (sjukdom). Livmoderns insida är klädd med endometriet (livmoderslemhinnan). Vid menstruation är det endometriet som stöts ut. Det blöder ner genom livmodertappen och slidan men det händer också att man normalt blöder ut i buken via äggledarna och äggstockarna. Vid endometrios kan dock inte all livmoderslemhinna som hamnat i buken tas bort av immunförsvaret utan finns kvar och skapar kronisk inflammation i buken- det är detta som är endometrios. Livmoderslemhinna kan hittas i eller på äggstockarna, utanpå livmodern, i livmodermuskulaturen (heter då adenomyosis) eller på uterosacralligamenten (området mellan livmoder och ändtarmen). Endometrios kan också hittas på tarmarna, blindtarmen, i ljumskarna, på urinblåsan och diafragman. I sällsynta fall har endometrios hittats långt ifrån livmodern, tex i lungor och hjärna. Slemhinnan kapslas in och bildar cystor. En endometrioscysta kan variera i storlek - de kan vara från mikroskopisk storlek till knytnävsstora. I vissa sällsynta fall lever endometriosen sitt eget liv och bildar livmoderslemhinna på helt nya ställen, bland annat har nya endometrioshärdar påträffats i ärr efter operationer. Endometrios är en godartad sjukdom som inte leder till döden men den leder ofta till svåra livslånga smärtor.

Kopierade lite från vwikipedia här för det är så svårt att förklara sjukdomen....


sjuk man blir plötsligtväldigt sjuk när man blir inlagd på sjukhus..


hemmafrun lixom

idag har jag kokat pureer så de sprutar ur öronen på mej typ...äppel pure och potatis,morot och palsternacka. det här mina vänner är inte för att jag ska klappa mig själv på axel (vilket jag gör i smyg,men) utan för att min lilla herre är rätt så kräsen och princip vägrar att äta burkmat. skulle ioförsej inte heller vilja äta "färdigmat" varje dag...

har även hunnit med en 5 km promenad och kvällsmat i smedby..imorn ska jag med folke till läkaren äntligen, sen ska vi ner och äta lunch på sensus, hoppas på sällskap från amanda och barnen :)

chill i soffan



den här pärlan har fått flytta in till hallen från balkongen, perfekt att klä på pojkarna i när man ska gå ut!


tips?

har ni några bloggar ni läser som är roliga? tar gärna lite tips på bloggar...

(svar till tessan, martin målade svart därinne när vi flyttade in...)

den nya harryy potter

som bor i skrymslet i hallen... numera kallat "Bottas rum" folke är väldigt facinerad av detta! (lägg märke till sänghimeln vi fixat av gardiner!




svårt att ta kort i sånt litet utrymme..behöver jag säga att vi fick montera ihop sängen inne i klädkammaren?
va tycks om botvids nya rum? är vi galna som l¨åter honom sova i klädkammaren? haha


inte konstigt...

...att jag har haft magvärk. efter mycket om och men, (och skit vårdcentralen som aldrig tar nått på allvar) ringde jag akut till kvinnokliniken igår efter att känt en knöl på äggstocken. som ni kanske förstår blir man skapligt nervig av bara det..fick komma dit idag, blev undersökt och dom såg en cysta på 22 mm. antingen vätske eller blodfylld vad jag förstår.

Det var en typ av godartad cysta som kallas funktionell cysta och är ganska vanligt. Trots detta "bra" beskedet kommer jag ju ha ont,förhoppningarna är att få bort den genom att äta ppiller nonstop i två månader. får även en tid för återbesök om sexmånader. Har jag fortsatt ont måste jag ju kolla upp de igen såklart.

Trots att de var en bra diagnos känns det här självklart jobbigt...skit faktiskt. Hoppas hoppas att smärtan kommer försvinna snart...

mer...



bilder från helgen..topp väder i lördags, vilket utbyttjades! den här fina grillplatsen finns bara ca 2 km gångavstånd från oss i kättsätterskogen, de gick utmärkt att gå dit med vagnarna dessutom. så vi gtilla lite korv, sen sov barnen i vagnen på vägen hem. idag har vi vart på utelek med sensus i vasaparken. promenad dit och hem med amanda och barnen. Nehlia grät när vi sa hejdå haha sötnos :) imorn är de äntligen bvc läkartid med botta :)


helgmys


man ser verkligen hur mycket mysigt folke tycker att det är :)
niu ska vi sova forhoppningsvis!botvid sover numera i klädkammaren ! kommer bild på hans "nya" rum imorn när vi pimpat det lite...


RSS 2.0